Banca Reglementărilor Internaționale a analizat sub capota finanțelor descentralizate (DeFi) într-un nou document de lucru și a introdus modelul DeFi Stack Reference (DSR) pentru a ilustra funcționalitatea și riscurile tehnologiei. Raportul a discutat despre integrarea DeFi cu finanțele tradiționale și a sugerat modalități de a vă evalua riscurile în timpul acestei integrări.

Hârtie examinat arhitectura, primitivele tehnice și funcționalitățile protocoalelor DeFi în detalii tehnice considerabile. „În multe cercuri încă lipsește o înțelegere profundă a DeFi”, au scris autorii, „care necesită un cadru specific pentru o mai bună cunoaștere a tehnologiei”.

Efortul merită, susține lucrarea, din cauza inovației DeFi:

„Nu este încă clar dacă și în ce măsură DeFi va prolifera în viitor. […] Cu toate acestea, considerăm că DeFi este o dezvoltare relevantă, deoarece profită de tehnologia inovatoare care ar putea modela viitorul ecosistem financiar.”

Automatizarea algoritmică, „ingineria financiară competitivă” și transparența „sunt de interes dincolo de piețele criptomonedei”, se arată în document. Prin inginerie competitivă, autorii au înțeles compozibilitatea, combinația de contracte inteligente pentru a forma produse financiare complexe și unice.

Modelul DSR împarte DeFi în trei straturi: interfață, aplicație și soluție, cu substraturi permițând variațiile observate în tehnologiile DeFi. Lucrarea a folosit o varietate de jetoane, blockchain și servicii financiare în exemplele sale. Cursa pe Terra (LUNA) a fost discutată în detaliu pentru valoarea sa informațională și ca exemplu al eficacității tehnicii de investigare a autorilor.

Înrudit: Bank for International Settlements pentru a testa implementarea DeFi pe piețele valutare CBDC

Acest document de lucru a apărut în aceeași săptămână în care Forumul Economic Mondial (WEF) a publicat o prezentare generală a organizațiilor autonome descentralizate. Cele două lucrări sunt extrem de complementare, deoarece publicația WEF a fost la fel de cuprinzătoare, dar nu tehnică.

BRI participă în mod regulat la cercetarea monedei digitale a băncilor centrale. El a adoptat o atitudine foarte prudentă în privința criptomonedelor. Recent, a impus un plafon de 2% asupra activelor cripto în rezervele băncilor cu activitate internațională, în vigoare de la 1 ianuarie 2025.