„Banii programabili controlați de guvern ar trebui să vă înspăimânteze”, spune influența de rețele sociale și prezentatoare TV Layah Heilpern, care vede în monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC) o modalitate prin care băncile și guvernele își pot controla oamenii.

într-o interviu pe 19 august, cu publicația de știri britanică GB News, Heilpern, care a lansat și Undressing Bitcoin: A Revealing Guide To The World’s Most Revolutionary Asset în septembrie 2021, a declarat că lansarea pe scară largă a unei monede digitale a băncii centrale (CBDC) a statelor naționale este în curs de desfășurare. . în felul său, și asta ar putea duce la cenzura financiară a cetățenilor în viitor.

Heilpern a declarat că, deoarece CBDC-urile sunt în esență criptomonede programabile care rulează pe blockchain-uri, acestea ar putea fi „programate împotriva” pe baza capriciei autorității centralizate din spatele lor.

„Dacă dintr-un motiv oarecare spui un lucru greșit, pentru că știi că asistăm la o cenzură crescută, atunci acei bani pot fi, în esență, programați să fie folosiți împotriva ta”.

Heilpern a adăugat că, deși mulți oameni pot considera acest concept „destul de ciudat”, este foarte realist, având în vedere restricțiile pe care guvernele le-au impus persoanelor nevaccinate:

„Cu un CBDC, toată lumea [the government] ceea ce trebuie să faci este să programezi acești bani, astfel încât să nu-i poți cheltui pe anumite lucruri.”

Heilpern a mai spus că, în timp ce CBDC-urile vor fi comercializate ca fiind „mai bune pentru mediu” și vor servi drept „soluție la creșterea ratelor inflației”, aceasta este pur și simplu „o minciună”.

În urma interviului prin intermediul postării pe Twitter, Heilpern a afirmat că „Monedele digitale ale Băncii Centrale vor fi comercializate ca fiind mai bune pentru mediu și pentru soluția inflației. Este o minciună. Banii sunt energia care alimentează viața ta, așa că banii programabili ar trebui să fie te înspăimântă.”

Cu toate acestea, în special, astfel de preocupări legate de cenzură financiară au fost în mod deosebit răspândite în privința criptomonedelor în general în ultima vreme, odată cu recenta criză Tornado Cash, în care Trezoreria SUA a sancționat adresele ETH și USDC asociate cu instrumentul de confidențialitate bazat pe Ethereum.

Potrivit unui raport din octombrie 2021, 110 țări se află „într-o anumită etapă” de dezvoltare a CBDC, CBDC-ul Bahamas Sand Dollar fiind primul de acest gen care a fost implementat în octombrie 2020.

Dar poate cea mai controversată CBDC este „Yuanul” (e-CNY) al Chinei, emis de Banca Populară a Chinei, al cărui pilot a fost lansat în aprilie 2020, unii sugerând că interzicerea criptomonedelor a fost efectuată. pentru yuanul digital.

Banca Rusiei a început, de asemenea, teste CBDC și își propune să lanseze unul înainte de alegerile prezidențiale din 2024.

Dar, în ciuda multor critici, CBDC-urile pot oferi națiunilor în curs de dezvoltare mai multă stabilitate macroeconomică În comparație cu monedele descentralizate, potrivit directorului general al FMI, Kristalina Georgieva, CBDC-urile ar fi „susținute de stat” și, desigur, conforme.