Banca Rusiei, banca centrală a țării, ar fi admis că plățile transfrontaliere în criptomonede sunt inevitabile în condițiile geopolitice actuale.

Banca centrală rusă a regândit abordarea reglementării criptomonedelor și a convenit cu Ministerul Finanțelor să legalizeze criptomonedele pentru plățile transfrontaliere, a informat agenția locală de știri TASS. raportat pe luni.

Ministrul adjunct al Finanțelor Alexei Moiseev a spus că Banca Rusiei și Ministerul de Finanțe speră să legitimeze în curând plățile transfrontaliere de criptomonede.

Moiseev a subliniat importanța activării serviciilor cripto locale în Rusia, menționând că mulți ruși se bazează pe platforme străine pentru a deschide un portofel cripto. „Este necesar să se facă acest lucru în Rusia, implicând entități supravegheate de banca centrală, care sunt obligate să respecte cerințele privind combaterea spălării banilor și cunoașterea clientului”, a spus oficialul.

Legislatorii ruși s-au opus din punct de vedere istoric ideii de a folosi criptomonede ca metodă de plată. În 2020, Rusia a adoptat o lege majoră a criptomonedei, „Cu privire la activele financiare digitale”, care interzicea oficial utilizarea criptomonedelor precum Bitcoin (BTC) în scopuri de plată. Banca Rusiei a fost sceptică cu privire la ideea plăților criptomonede, deoarece dorea să protejeze rubla rusă ca singurul mijloc legal de plată din țară.

Ideea plăților cripto pentru tranzacționarea internă în Rusia a apărut la sfârșitul anului 2021. Atunci președintele rus Vladimir Putin a spus că este „încă prematur” să se folosească cripto pentru tranzacționarea cu resurse energetice, cum ar fi petrolul și gazul.

Aparent, situația s-a schimbat pe fondul sancțiunilor economice occidentale ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei. În mai, ministrul Industriei și Comerțului a declarat că Rusia va legaliza plățile cripto „mai devreme sau mai târziu”. Guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, a mai sugerat ulterior că criptomonedele pot fi folosite pentru plăți transfrontaliere, dar numai dacă criptomonedele nu intră în sistemul financiar intern al Rusiei.

Legate de: Premierul rus urmează exemplul permisului de plată criptografic al Iranului pentru importuri

Potrivit lui Moiseev, banca centrală și-a reconsiderat abordarea de reglementare a industriei, „din moment ce situația s-a schimbat”. El a adăugat că infrastructura planificată este „prea rigidă” pentru utilizarea criptomonedelor în tranzacțiile transfrontaliere. „Pe care cu siguranță trebuie să-l legalizăm într-un fel”, a conchis el.