Procuratura Statelor Unite pentru Districtul de Sud din New York a anunțat că o persoană a pledat vinovată de acuzații de fraudă prin cablu legate de Bitcoin „obținut ilegal” de pe piața Silk Road în 2012.

Într-un anunț din 7 noiembrie, Departamentul de Justiție al SUA. spus James Zhong a pledat vinovat de acuzații de fraudă prin cablu legate de executarea unui plan de furt de aproximativ 50.676 Bitcoin (BTC) de pe Silk Road. Autoritățile au confiscat Bitcoin din casa lui Zhong din statul Georgia în noiembrie 2021, moment în care valoarea totală a cripto-ului era de aproximativ 3,36 miliarde de dolari.

„James Zhong a comis o fraudă electronică în urmă cu mai bine de un deceniu, când a furat aproximativ 50.000 de Bitcoin de pe Drumul Mătăsii”, a declarat procurorul american Damian Williams. „Timp de aproape zece ani, locația acestei uriașe bucăți de Bitcoin dispărută a rămas un mister de peste 3,3 miliarde de dolari.”

Williams a citat „urmărirea criptomonedelor de ultimă generație” și „munca bună de poliție de modă veche” în autoritățile care urmăresc și recuperează BTC. Agenții speciali IRS au percheziționat proprietatea lui Zhong și au găsit peste 50.491 BTC într-un seif de podea și „într-un singur computer de bord care a fost scufundat sub huse într-o cutie de floricele”, pe lângă o altă comoară de peste 11 BTC, 661.900 USD în numerar și 25 de monede Casascius cu o valoare aproximativă de 174 BTC.

„Acest caz demonstrează că nu vom înceta să urmărim banii, oricât de inteligent ar fi ascunși, chiar și până la o placă de circuite de pe fundul unei cutii de floricele de porumb”.

Potrivit Departamentului de Justiție, schema lui Zhong a presupus crearea a nouă conturi pe piață pentru a-și ascunde identitatea și declanșarea a peste 140 de tranzacții într-un timp scurt „pentru a păcăli sistemul de procesare a retragerilor din Silk Road” pentru a trimite BTC. A putut să-și înființeze conturile cu „minimul de informații” și nu a făcut nicio listări sau vânzări. După ce a retras mai mult BTC decât a depus, Zhong a scos fondurile din Silk Road și le-a „consolidat în două sume de mare valoare”.

„De exemplu, pe 19 septembrie 2012, Zhong a depus 500 de Bitcoin într-un portofel Silk Road”, a spus Departamentul de Justiție. „La mai puțin de cinci secunde după efectuarea depunerii inițiale, Zhong a executat cinci retrageri a 500 Bitcoin în succesiune rapidă, adică în aceeași secundă, rezultând un profit net de 2.000 Bitcoin.”

Legate de: DOJ confiscă 3,6 miliarde de dolari în criptomonede și arestează două în legătură cu hack-ul Bitfinex din 2016

Drumul Mătăsii, desfăcut de aproape zece ani, le-a permis inițial utilizatorilor să cumpere și să vândă bunuri ilicite, cum ar fi arme și informații despre cardul de credit furat. Cu toate acestea, piața a atras atenția FBI, deoarece multe liste erau pentru droguri ilegale.

Creatorul Silk Road, Ross Ulbricht, a fost arestat pentru rolul său în 2013 și ispășește în prezent două condamnări pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată. Zhong riscă până la 20 de ani de închisoare pentru fraudă electronică. Se așteaptă să fie condamnat în februarie 2023.