„Arta nu este un lucru, este o cale”, spunea scriitorul american Elbert Hubbard. Pentru artiștii Bitcoin (BTC), calea este inspirată de Bitcoin, codul său, filozofia și imaginile sale. În unele cazuri, este chiar inspirat de meme. Bitcoin a devenit un „stil de viață” pentru unii artiști Bitcoin, inspirând modul în care fac afaceri, acceptă plăți și interacționează cu clienții.

Cointelegraph i-a întrebat pe artiștii Bitcoin ce îi inspiră despre invenția lui Satoshi Nakamoto, în vârstă de 13 ani, și dacă baterea unui simbol nefungibil (NFT) ar completa „modul” lor de a face artă. La urma urmei, un NFT este o chitanță digitală unică pentru a dovedi dreptul de proprietate asupra unei achiziții care trăiește pe un blockchain. Cu siguranță artiștii ar dori să demonstreze dreptul de proprietate asupra artei la care au lucrat din greu?

Lena pozează cu una dintre operele ei de artă. Sursa: justlenasart

Lena, o artistă Bitcoin prietenoasă cu cripto, care s-a mutat recent din Germania în Dubai, a început să creeze, să picteze și să imprime lucrări de artă Bitcoin după ce s-a scufundat în gaura iepurelui Bitcoin în 2018. Și-a schimbat abordarea și, în cele din urmă, a preluat conducerea. Acum operează un portofel Bitcoin „în stil maxi”:

„Mi s-a schimbat mentalitatea și am început să lucrez asupra mea, întrebându-mă ce să fac cu viața mea datorită Bitcoin. Bitcoin a devenit un stil de viață, așa că ar trebui să-mi pun toate economiile în Bitcoin.”

Când vorbește cu oamenii din comunitatea cripto, ea explică că este un artist Bitcoin, căruia iubitorii de cripto-i întreabă: „Oh, deci faci NFT?” Ea a spus pentru Cointelegraph că ea răspunde: „Nu! Artă fizică!”

„OpenSea este plin de artă care este ca nu artă, adică arta depinde întotdeauna de persoană, dar a fost prea mult pentru mine.”

Cu toate acestea, nenumărați artiști își câștigă existența generând lucrări de artă AI și vânzându-le sau batându-le ca NFT pe platforme precum OpenSea. Cele mai mari povești din 2021 au implicat cimpanzei de desene colective, Bored Ape Yacht Club și CryptoPunks, precum și imagini sau artă digitalizate.

Pe piața urs din 2022, hype-ul în jurul NFT-urilor s-a evaporat. Cu toate acestea, mărcile mari, precum Starbucks, continuă să sară pe val, în timp ce bijutierul de lux Tiffany a declanșat o creștere de 1.700% a volumului tranzacțiilor în urma unei mișcări NFT în august.

Când au fost întrebați dacă FractalEncrypt (un artist Bitcoin anonim) va lansa un NFT al artei lor în viitor, ei au spus Cointelegraph: „Absolut nu”. FractalEncrypt creează structuri de noduri complete Bitcoin mari, impunătoare și consumatoare de timp, pe care le-a ascuns în locații din întreaga lume:

„Am creat NFT-uri în 2017/18 și cu cât le cercetam mai mult, cu atât eram mai dezamăgit. Se simțeau în mod inerent ca niște escroci și, dacă aș continua pe acea cale, aș deveni un escroc în ochii mei.”

FractalEncrypt a explicat că legătura dintre artă și simbol a fost „în cel mai bun caz efemeră și o denaturare completă/fraudă în cel mai rău caz”. Ei compară emiterea de NFT ca fiind similară cu emiterea de jetoane de la companii centralizate, ceea ce ar putea fi problematic și chiar litigios.

Dar asta nu înseamnă că FractalEncrypt a exclus tehnologia NFT de la început. La fel ca Lena, cei doi artiști au fost curioși de tehnologia bazată pe Ethereum când a apărut pentru prima dată:

„Un artist care emite un token NFT și îl vinde altora în speranța că poate crește în valoare îi pune în situația de a putea emite titluri.”

De fapt, Wikipedia explică că un NFT este o „valoare financiară constând din date digitale stocate pe un blockchain”. Comisia pentru Valori Mobiliare și Schimb din Statele Unite se concentrează pe anumite proiecte cripto în timpul pieței ursului. În același timp, cazul dintre SEC și Ripple (XRP) cu privire la tokenul XRP al acestuia din urmă continuă.

Una dintre sculpturile FractalEncrypt. Sursa: Twitter

BitcoinArt, care a ales să rămână anonim, este unul dintre puținii artiști Bitcoin cu care a vorbit Cointelegraph care s-a scufundat și în lumea NFT-urilor. El a declarat pentru Cointelegraph că a reușit să vândă câteva NFT-uri ale operei sale de artă legate de Bitcoin, dar nu i-a plăcut mediul sau conceptul:

„Am făcut niște filmări uimitoare Bitcoin și nu eram sigur cum să le bat și cineva mi-a spus să bat la OpenSea, din păcate, ei folosesc ETH… Dar vestea bună este că mi-am vândut nft-urile prin twitter pentru SAT și l-am tăiat în jumătate, pe care îl urăsc. ETH.”

O temă recurentă în acest moment, BitcoinArt preferă să aibă interacțiuni unu-la-unu cu potențialii clienți; bucurați-vă de trecerile și venirile care apar atunci când vorbiți despre opere de artă.

Una dintre piesele BitcoinArt, un astronaut din universul Bitcoin. Sursa: Twitter

Lena preferă și abordarea personală; El construiește o conexiune cu clienții săi și petrece ore întregi desenând, pictând și rafinând viziunile clienților. În cuvintele Lenei, timpul petrecut cu arta ei este o reflectare a dovezii de lucru, mecanismul de consens care stă la baza protocolului Bitcoin. Ea a declarat pentru Cointelegraph că procesul de creare a unei opere de artă este unic și limitat, la fel ca Bitcoin, așa că nu este nevoie de un NFT. Aici, Lena face o declarație cu una dintre piesele ei:

Lena face o declarație cu arta ei. Sursa: justlenasart

FractalEncrypt și-a luat joc de „cultură a preferințelor de timp înalt” din NFT. De fapt, mulți dintre cei mai mari susținători ai CryptoPunks și-au schimbat rapid loialitatea față de BAYC înainte de a sări în următoarea nouă colecție strălucitoare.

Legate de: Galeriile de artă NFT: viitorul operelor de artă digitale sau un alt mod criptografic?

Bitcoin, dimpotrivă, este o mișcare. Lena a declarat: „Bitcoin mi-a schimbat gândirea, Bitcoin m-a schimbat, […learning about Bitcoin] A fost un capitol foarte, foarte important din viața mea.”

Interesant este că o căutare pentru „Bitcoin NFT” pe OpenSea returnează peste 70.000 de articole. Pentru Lena, ușa este încă deschisă: „NFT-urile ar putea avea cazuri de utilizare în viitor, dar așa cum sunt acum, nu se simte bine”, a recunoscut ea. OpenSea a suferit din cauza comerțului cu piraterie și spălare, dar jpeg-uri de imagini pixelate evaluate la șapte cifre continuă să se vândă. „Se simte ca o bulă”, rezumă Lena.

Prin contrast, Bitcoin a scăzut cu peste 50% față de maximele sale de 69.000 USD, iar „turiștii” au dispărut. De asemenea, Bitcoin primit ca plată pentru o operă de artă nu va fi niciodată piratat sau „scurcat” dintr-un portofel.