La aproape 18 luni de la lansarea monedei sale digitale interne a băncii centrale (CBDC), eNaira, Nigeria a asistat la adoptarea sa în masă, deoarece inversările naționale de fiat se confruntă cu deficite severe.

Lipsa severă de numerar din Nigeria a rezultat din decizia băncii centrale de a înlocui bancnotele mai vechi cu valori mai mari, pe fondul inflației în creștere. În timp ce țările în curs de dezvoltare au fost printre primele care au recunoscut importanța unei CBDC pentru reînnoirea capacităților fiduciare, ideea nu s-a concretizat încă.

Cu toate acestea, în cazul Nigeriei, lipsa numerarului fizic i-a forțat pe cetățeni să opteze pentru eNaira. Într-o țară în care numerarul reprezintă aproximativ 90% din tranzacții, valoarea tranzacțiilor cu eNaira a crescut cu 63%, până la 47,7 milioane de dolari (22 de miliarde de naira), a arătat un raport Bloomberg. raport.

În plus, potrivit lui Godwin Emefiele, guvernatorul Băncii Centrale a Nigeriei, numărul total de portofele CBDC a crescut de peste 12 ori față de octombrie 2022, în prezent la 13 milioane de portofele.

Revista: Unstablecoins: Depegging, Bank Runs and Other Risks Loom

Demonetizarea a redus oferta de numerar circulant de la 3,2 trilioane de naira la 1 trilion de naira. Pentru a compensa acest declin, Nigeria a bătut peste 10 miliarde de naira în CBDC. În plus, plățile eNaira în inițiative guvernamentale și scheme sociale contribuie, de asemenea, la creșterea adoptării CBDC.

Pentru țările în curs de dezvoltare, CBDC-urile reprezintă o modalitate de a depăși provocările prezentate de economia fiat, inclusiv reducerea costurilor operaționale și consolidarea inițiativelor de combatere a spălării banilor (AML).

„eNaira a devenit canalul preferat de plată electronică pentru incluziunea financiară și executarea intervențiilor sociale”, a conchis Emefiele.

Legate de: eNaira este „infirmă”: Nigeria în discuții cu o companie din New York pentru reînnoire

Pe fondul crizei de numerar, nigerienilor li s-a prezentat o altă opțiune de a achiziționa criptomonede. Compania-mamă a MetaMask, ConsenSys, a anunțat recent o nouă integrare MoonPay, care le permite nigerienilor să cumpere criptomonede folosind transferuri bancare.

Captură de ecran care arată opțiunea de a cumpăra cripto cu fiat. Sursa: ConsenSys

După cum se arată în captura de ecran de mai sus, noua funcție este disponibilă pe MetaMask mobil și Portfolio DApp, ceea ce simplifică semnificativ procesul de cumpărare a criptomonedei fără a utiliza carduri de credit sau de debit în Nigeria.